FINANS BRÄDSPEL

299 kr
Artikelnummer: GB-FINANS
Tillverkare: ALGA
Lagerstatus: 0 st

FINANS BRÄDSPEL

 

Finans är ett brädspel från Alga, skapat av Martin Marte. Finans är baserat på Monopol. Det är dock ett åtskilligt mer avancerat spel med mer realistisk framtoning och där slumpen spelar en mindre roll för utgången än vad som är fallet i Monopol. I Finans handlar spelarna såväl med tomter som med aktier och obligationer. Målet för spelet är att uppvisa ett kontant kapital om en miljon, samtidigt som man är ende ägare av två företagsgrupper.(gäller bara nyare versioner)

 

Spelarna slår med tärning (dubbla om man är fordonsägare, förekommer bara i senare upplagor) och vandrar runt spelplanen. Handel med tomter, aktier och obligationer får endast ske om spelaren befinner sig inne i banken eller i bankfilialen ute på spelplanen. Endast en aktie och en tomt får inhandlas åt gången och om spelaren står i tur att slå, obligation kan man köpa på sista rutan innan man går ut ur banken. Man får fortsätta köpa aktier eller tomter så länge som man är i banken. Handeln och spelets händelser styrs av korten "Börstips" respektive "Finanstidningen" som anger nya bestämmelser som gäller tills vidare, antingen för alla eller bara den enskilde spelaren. En spelare plockar upp en ny Finanstidning eller ett Börstips om han/hon hamnar på en ruta som anbefaller det.

 

Utöver tomthandel och byggnationer och inkassering av hyra från sina medspelare, vilket förekommer i Monopol, har spelarna möjlighet att satsa på aktiehandel och bygga upp sitt kapital med hjälp av börsen, och att köpa obligationer. Börsen svänger dock både upp och ner och spelare kan råka ut för kraftiga kursfall på sitt aktiekapital och bli betalningsskyldiga till banken. Dessutom kan spelare bli tvingade till att ge sina medspelare utdelning på deras aktier ifall de har aktier i företagsgrupper spelaren själv har investerat i. Tomthandeln i Finans liknar den i Monopol i det att man inhandlar och bebygger tomter för att sedan inkassera hyra för de medspelare som hamnar på dessa. Tomter kan dessutom belånas eller återköpas av banken för summor som regleras av tomtens lagfart. Det finns tolv obligationer till försäljning. Obligationerna utfaller med vinst och återlöses av banken i stora eller lilla obligationsdragningen.

 

Spelets mål är att ta kontroll över hela företagsgrupper, d.v.s. alla tomter och hela aktiekapitalet. I vissa situationer kan enskilda spelare kalla till bolagsstämma i syfte att med hjälp av en kombination av pengar och tur överta hela gruppen.

 

Den spelare som kan uppvisa ett kontant kapital om minst 1 000 000 + två hela företagsgrupper vinner spelet.(gäller nyare versioner)

 

KOMPLETT - FINT SKICK

Kommentarer