VIC 20 DATORER

VIC-20 var Commodores första riktiga hemdator. VIC-20 började säljas i Sverige 1981. I Japan såldes den under namnet VIC-1001.

Namnet VIC (Video Interface Computer) kom av grafikchipet i datorn, Video Interface Chip. Detta chip innehöll även datorns ljudkrets. 20 står inte för antalet kilobyte RAM-minne vilket annars var vanligt under hemdatortiden, utan VIC-20 har 5 kB RAM-minne varav 3,5 kB är tillgängligt för program i BASIC-språket (3583 bytes free. Processorn är i princip likadan som i efterföljaren Commodore 64. Bill Seiler var en av personerna som medverkande till utvecklandet av VIC-20. Michael Tomczyk medverkade till att man under utvecklingen prioriterade ett lågt pris och användarvänlighet. Modellen blev en storsäljare, och var den första datorn att säljas i en miljon exemplar, och det bara efter ett års produktion - att jämföras med Apple II som först efter över 5 år kom upp i en miljon sålda exemplar. VIC-20 konkurrerade främst med Sinclairs ZX81 samt Apple II tills efterföljaren Commodore 64 dök upp 1982 och dominerade marknaden.

I en annons i Aftonbladet julen 1983 säljs VIC-20 för 1995 kronor från Handic Electronic AB. Till det priset ingick inte bandspelare som användes för lagring av datorprogram.