ICO ORIGINALUTGÅVAN PS2

999 kr
Artikelnummer: PS2-ICO1-SV-CIB
Tillverkare: SONY
Lagerstatus: 2 st

ICO ORIGINALUTGÅVAN PS2 SVENSK UTGÅVA - SCES-50760

ICO  är ett spel till Playstation 2 som uppmärksammades för sina estetiska kvaliteter, det subtila samspelet mellan de båda huvudpersonerna Ico och Yorda och avsaknaden av hälsomätare och annan info på skärmen. Spelet började utvecklas till Playstation 1 men under utvecklingens gång fattades beslutet att vänta in Playstation 2. Grafiken fokuserar mycket på grandiosa vyer över den borg spelet utspelar sig i, inte helt olikt den grafiska stilen i Prince of Persia: The Sands of Time

Ico är tolv år när han förs bort från sitt hem. På sitt huvud har han två horn, vilket i hans hembygd tros vara en förbannelse som man endast undflyr genom att låsa in barnen med horn i en borg. Så Ico stängs in i en kista i borgen och lämnas för att dö, men än är hans tid inte inne.

Ico lyckas fly från sin kista där han lämnats för att dö och verkar vara helt ensam i borgen tills han finner en ensam flicka vid namn Yorda, inlåst i en bur. Hon verkar nästan skimra i sin slitna, vita klänning och hon talar ett språk som Ico inte förstår. Efter att ha räddat henne från hennes bur försöker han att kommunicera med henne, men sekunder senare anfaller mörka, solida skuggor som försöker dra med sig henne in i mörkret och Ico tvingas än en gång rädda henne. Men Yorda verkar på något vis förbunden till slottet och de kolsvarta varelserna är ute efter henne och fortsätter att dyka upp överallt där de går.

Tillsammans försöker de, hand i hand, finna en väg ut ur det stora slottet. De kan inte varandras språk utan kan endast kommunicera med gester och rop. När skuggorna anfaller måste Ico skydda Yorda som är för försvagad och rädd för att kunna skydda sig själv. Där Yorda inte orkar måste Ico vara bådas styrka och då Yorda inte kan ta sig fram överallt måste Ico leda henne, finna alternativa vägar eller på något vis öppna vägen så att de, tillsammans, kan passera. I många fall måste Ico ta hennes hand och springa i säkerhet och ibland måste Ico ge henne mod nog för att våga hoppa över ett djupt stup - fast ibland är det Yorda som hjälper Ico..

Det släpptes väldigt få exemplar av spelet på den europeiska marknaden. Ändå var just den europeiska versionen extra påkostad med ett stilfullt fodral i papp. Omslagsbilden var starkt inspirerad av Giorgio de Chiricos målningar. Spelet sålde inledningsvis mycket blygsamt men de som spelade spelet och inte minst efterkloka speljournalister kom mer och mer att hylla spelet vilket ledde till att spelet blev slutsålt. I samband med lanseringen av spelets fristående uppföljare, Shadow of the Colossus, den 15 februari 2006, släpptes ICO på nytt.

 

KOMPLETT I BOX

Kommentarer